Hoe vaak moet je je haar wassen?
Haarverzorging
Tessa
Haarverzorging
02/19/2024
2 min
0

Hoe vaak moet je je haar wassen?

02/19/2024
2 min
0

Haren wassen doen we allemaal. De één wast het haar iedere dag, terwijl de ander het haar wat minder vaak wast. Maar wat is nou goed en wat niet? Hoe vaak moet je eigenlijk je haren wassen?

Haren wassen met shampoo

Tijdens het haren wassen gebruik je meestal shampoo. Shampoo zorgt ervoor dat het haar en de hoofdhuid weer lekker schoon worden. Eigenlijk kun je shampoo vergelijken met zeep. 

Zeep ontvet, dus een shampoo doet dat ook! Dit hebben we nodig als ons haar heel erg vet en vies is.  Kun je je voorstellen dat een shampoo eigenlijk best wel een agressieve reiniger voor je haar en je hoofdhuid is?

Naast dat een shampoo het haar grondig reinigt, wordt ook bij iedere wasbeurt de natuurlijke talglaag van de hoofdhuid verwijdert. 


De natuurlijke talglaag is heel belangrijk!

De hoofdhuid bevat een natuurlijke talglaag. Deze talglaag beschermt de hoofdhuid en de haren tegen invloeden van buitenaf en is dus heel belangrijk voor de conditie van de hoofdhuid én van het haar. Wanneer je iedere dag je haar wast, dan wordt deze talglaag iedere keer weer grondig verwijdert. Dit is eigenlijk niet helemaal de bedoeling, want die talglaag zorgt juist voor bescherming!

Wanneer je snel vet wordend haar hebt wordt er meer talg geproduceerd dan wanneer je met een droge hoofdhuid te maken hebt. Bij een droge hoofdhuid heb je dan ook minder last van snel vet wordend haar.

De juiste shampoo kiezen!Het is belangrijk dat je de juiste shampoo gebruikt die bij jouw haartype én bij de conditie van jouw haar en hoofdhuid past. Een grote familie shampoofles voor elke dag gebruik zou ik daarom ook absoluut niet aanraden. Ik begrijp dat dit voordelig is, maar werkt het ook in het voordeel van je haar?

Heb je last van:

  • Vet haar/vette hoofdhuid: neem een shampoo voor vet haar (was het eventueel 2x met een klein beetje shampoo)
  • Droog haar: neem een milde shampoo ( shampoo met een lage ph-waarde)
  • Gekleurd haar: neem een shampoo speciaal voor gekleurd haar, eventueel met extra toevoeging van kleurpigmenten
  • Slap/futloos haar: neem een volume shampoo (bij dit type haar ook zeker niet te vaak wassen)
  • Droge/geïrriteerde hoofdhuid: neem een shampoo voor de gevoelige hoofdhuid

Hoe vaak moet je je haar dan wassen?

Gemiddeld genomen is 1 keer per week je haar wassen meer dan voldoende!!

Het is natuurlijk wel afhankelijk of je te maken hebt met snel vet wordend haar of heel droog haar. Snel vet wordend haar zal iets sneller gewassen worden dan zeer droog haar.

Maar…

Houd er rekening mee dat wanneer jij besluit om minder je haar te gaan wassen, je haar ineens heel snel vet kan worden. Dit heeft te maken met gewenning. Als je gewend bent om iedere dag je haar te wassen, dus iedere dag wordt de natuurlijke talglaag verwijdert, dan is de talgproductie hoog om die natuurlijke bescherming continue te kunnen aanbieden. Deze hoge talgproductie kan gelukkig ook weer omlaag. Daar is even wat tijd en doorzetting voor nodig. De hoofdhuid en het haar moeten er weer aan wennen dat er niet iedere dag meer een agressieve reiniger langskomt.

Hoe je dit het beste kunt aanpakken is heel simpel. Begin eerst eens om je haar een dag niet te wassen. Wanneer dit een beetje als een gewoonte begint te voelen kun je er nog een dag tussen laten. Zo kun je het teveel haren wassen langzaamaan afbouwen.

Voel je je beter met 2 keer in de week je haar wassen? Prima! Als je het maar niet meer iedere dag wast.

Elk haartype en elke haarconditie is anders, dus hier zit voor iedereen natuurlijk een verschil in. Elke dag het haar wassen is voor geen enkele hoofdhuid en haartype bevorderlijk.

Reacties
Categorieën